Symptomen på ekonomisk influensa kan vara huvudvärk, obehaglig känsla eller ont i magen och en önskan om att sticka huvudet i sanden.

Media sprider smittan

Det är inte så enkelt att upprätthålla en känsla av ekonomiskt välmående när media rapportera nyheter som gör att din ekonomi kan råka illa ut. Det kan t ex handla om banker som genom sitt agerande skapat rubriker, om att någon pratar om sjunkande villapriser och/eller höjda räntor eller om hur viktigt det är att se över sina pensionsfonder.

I tillägg till detta är det ett välkänt faktum att media skapar vinster genom iögonfallande rubriker som säljer deras nyhet. Nyheter om börsras, höjda räntor, lågkonjunktur, sjunkande priser på bostäder, dålig rådgivning är bara några av de saker som media ständigt pratar om.

Vi blir smittade

Som de irrationella varelser vi människor är blir vår reaktion att ta in ännu mer information, eller helt enkelt att vi får en obehaglig känsla och vi tar beslut som vi sannolikt inte skulle tagit utan att vi blivit bearbetade med ”löpsedlarna”.

Media kan också ge oss information hur vi borde agerat med våra pensionspengar, eller hur andra gjort för att skapat ekonomiskt oberoende… Samma obehagliga känsla tenderar att infinna sig, och många loggar in på sin bank och eller pensionsmyndigheten för att se över sina fonder.

Egentligen borde vi istället för att reagera helt enkelt ta ett djupt andetag, och tänka på att solen kommer sannolikt imorgon också. Men så enkelt är det inte, eller hur?
Det är inte konstigt att vi reagerar, och att den där huvudvärken börjar smyga sig på. Vi är ju bara människor!

Det är svårt att helt bortse från löpsedlar, nyheter, konjunktur eller samtalet på fikarasten med kollegor eller goda vänner. Allt det är ju nästan som en bakterieodling när det gäller ekonomisk influensa. Du känner säkert igen symptomen, miljön som skapar symtomen. Men samtidigt som känslan om oro infinner sig, är det bra om du försöker lyfta blicken lite. För det finns sätt!

Botemedel

Botemedlet och vaccinet mot ekonomisk influensa består av struktur, tydlighet, kunskap och hållbara strategier:

 • Förstå att nyheter alltid kommer finnas.

  Kom ihåg att nyhetsföretagens jobb är att informera och sälja sina nyheter, de vill inte att du ska byta kanal!

  En nyhetsredaktör sa en gång ”Egentligen tillhör nyhetsbranschen nöjesbranschen, det handlar om att skapa och hålla uppe ditt intresse för dem. Det är så de tjänar sina pengar”. När du en gång för alla förstår detta, kan du ta ett djupt andetag och acceptera att syftet med nyheten inte bara är att ge dig nyheten utan också att hålla uppe ditt intresse och åka tittartalen för just den nyhetstjänsten.

 • Erkänn för dig själv att börsen är svajig.

  En dag upp och en dag ned är normalt. Alla uppgångar möts till slut av en nedgång, och alla nedgångar möts förr eller senare av en uppgång.

  Kunskapen om framtiden är obefintlig hos alla, ingen har en kristallkula som visar hur börsen kommer utveckla sig imorgon. ”Tajming” är med andra ord en omöjlig vetenskap! Aktieplaceringar är ett lotteri på kort sikt. På lång sikt är aktieplaceringar en god idé eftersom börsen över lång tid klarar att skydda dina pengar mot inflation.

 • Blanda inte ihop placering med spekulation.

  Se till att de pengar du behöver de närmaste åren inte placeras, placera bara sådana pengar du inte kommer behöva de närmaste 5 – 15 åren. Väg samman risken för dina placeringar, så att risken är låg för pengar du behöver i närtid, och lite högre risk på pengar du behöver längre fram i livet. Spekulera inte med din förmåga att leva fullt ut, utan låt pengar som ska jobba långsiktigt göra precis det och andra pengar ska inte placera.

 • Blanda inte ihop reklam och fakta.

  De stora finansdrakarna vill påverka dig på ett sådant sätt att du får förtroende för dom. Om du lyssnar på deras argument och är beredd att följa deras råd, var i så fall noga med att kontrollera kostnader liksom vilket ansvar dom tar för att det du ska få verkligen levereras. Att ge förtroendet för fel företag kan vara riktigt dåligt för din hälsa.

 • Ha koll på dina siffror.

  I en värld där vi betalar med kort, autogiron och e-fakturor är det lätt att tappa kontrollen över varför vi fattat det ena eller andra beslutet. Att kontroll över hur mycket du vill och ska spara för få det du önskar om är viktigt!

  Det börjar med att du tänker igenom vad som är viktigt på riktigt för dig, och att du skapar en plan som stödjer det. Månad för månad, små steg i riktning mot det du vill uppnå!

 • Undersök var du tar störst risker.

  Detta kan handla om det arbete du har, eller om din hälsa eller inom något annat område. Du vet att du kan skydda dig mot oförutsedda händelser, och att du ska planera för det. Detta behöver inte vara komplicerat, snarare ganska enkelt! Problemet är att vi lätt faller in i gamla mönster och plötsligt tror vi att nyheten vi hör eller att grannens kommentar faktiskt har större betydelse för vår ekonomiska framtid än vad som faktiskt är sant.

  Av Tomas Blom

Share This