Vi lever ofta i ett liv där allt bara snurrar på och ofta på ett positivt sätt men också ett hjul som för vissa är trasigt och hackigt. Många gånger kan flera av oss uppleva att tiden går ganska fort. Helt plötsligt har barnen blivit lika långa som oss, eller så flyttar de hemifrån utan att vi fattat vad som hänt under tiden fram tills dessa dagar.

Ta hand om tid som du har rätt till! Jag tänker på din rätt till föräldrapenning från försäkringskassan. Det är dagar som i många fall glöms av för att livshjulet snurrar och man tänker inte på att dessa dagar försvinner om man inte nyttjar dem innan en viss tid efter barnets födelse.

Frågar vi våra barn vad de kommer ihåg mest från sin barndom, är det ganska vanligt att det kommer minnen från dagar eller upplevelser som inte har med resa, prylar eller semester att göra. Ofta har de minnen från någon gång när du bröt mönstret och kanske vara hemma på lovdag, studiedag eller faktiskt bara kom och hämtade tidigare från skolan och ni åkte och gjorde något tillsammans och bara pratade eller tog en fika ihop. Gav er båda tid att vara med varandra. Tid som är ovärderligt när dagen kommer då de säger att – ”Nu ska jag flytta”!

Mitt råd är att tänka till om sina föräldrapenningdagar och planera dem för en viktig sak: att vara med sina barn på riktigt! Kolla på försäkringskassan hur dina dagar går att använda. Det är olika regler för barn födda före och efter januari 2014.

Före 2014 kan du ta ut föräldrapenning till och med den dag då ditt barn avslutat första året i grundskolan. Om ditt barn fyller 8 år efter skolavslutningen kan du ta ut föräldrapenning till och med den dagen barnet fyller 8 år.

Efter 2014 kan du ta ut föräldrapenning till och med den dag barnet fyller 12 år eller när barnet slutar i årskurs 5 i grundskolan. Men från och med barnets 4-årsdag kan ni bara spara 96 dagar sammanlagt. Om du har tvillingar kan ni spara 132 dagar sammanlagt.

Ta hand om dig och din familj!

Av Joakim Dahlén

Share This